VEGA DRIVERS NAVIGATOR - VEGA - AUTOŠKOLA - Únava za volantem
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Únava za volantem

14. 1. 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když víčka pomalu těžknou,

tělo signalizuje, že potřebuje odpočinek. Kdo takové projevy ignoruje, riskuje v dopravních situacích život všech zúčastněných.

Únava při jízdě autem je známý a přesto často podceňovaný problém. Obzvláště katastrofální je, když z důvodu nadměrně dlouhé a monotónní jízdy dochází k mikrospánku.

 

 

 

unava.jpeg

 

 

 

 

Stačí i půlsekundový spánek, aby řidič ztratil

kontrolu nad vozidlem.

 

 

 

Výsledek obrázku pro unava za volantem kamionu

 

 

 

Energeťák, energeťák, hlasitost rádia na maximum, štípání se do tváře, káva, energeťák... Popravdě velmi častý recept na únavu za volantem při dlouhé cestě. Vážně.

 

 

Únava pod kontrolou

 

Je důležité dodržovat předepsanou dobu řízení a přestávky. Přestávky by měli řidiči trávit na čerstvém vzduchu a smysluplně je využívat k provádění gymnastických cviků. Ty pomáhají řidiči odbourat napětí a rozproudit krevní oběh. Kabina řidiče by měla být během jízdy dostatečně větraná a ne příliš vyhřátá, neboť teplo podporuje ospalost.

Záleží také na správném stravování. Malé svačinky ve formě ovoce mohou proces unavování se zpomalit. Méně účinné jsou oproti tomu hroznový cukr, káva nebo energy drinky, protože únavu potlačují jen krátkodobě a následně přichází prudké ochabnutí výkonu. Při vleklé únavě ovšem pomáhá jen spánek. Medicínsky doporučovaný je zde tak zvaný power spánek: krátké zdřímnutí zhruba na 15 až 20 minut. Power spánek působí divy, když se proti únavě nedá nic jiného dělat. Jinak samozřejmě pravidelné pauzy a mnoho čerstvého vzduchu pomáhají zůstat fit a vzhůru.

 

 

Výsledek obrázku pro nehoda autobusu

 

 

Dbejte na varovné signály.

 

Především platí dávat si pozor na typické doprovodné jevy únavy. Vedle klasických těžkých víček a zívání se únava u mnohých projevuje také tím, že se třesete zimou, citlivostí na oslnění a bolestmi hlavy. Také vnímání může být narušeno a dochází ještě k potížím s koncentrací a orientací. Problém nastane, když dojde k chybě v řízení - jako špatné držení se v pruhu, špatné odhadnutí vzdálenosti, trhavé pohyby volantem nebo také časté přeřazování, pak by měla nastoupit nutná bezpečností přestávka.

 

 

Výsledek obrázku pro nehoda autobusu

 

 

 

Při častější únavě se dodatečně doporučuje zrevidovat volnočasové a spánkové zvyklosti. Také lékařské vyšetření může mít smysl.

 

 

 

 

 

 

 

 

like.jpeg