VEGA DRIVERS NAVIGATOR - VEGA - PLACENÍ MÝTNÝCH POPLATKŮ; MAUT - Itálie
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Itálie

5. 1. 2021

 

 

 

 

 

 

 

Pokud máme evropskou mýtnou jednotku EETS tak použijeme ji. Bližší informace po kliknutí:

 

bp und Aral bieten Flottenbetreibern europaweite Mautboxlösung für EETS an  | Presse | bp in Österreich – moderne Kraftstoffe und 24/7 Shops

 

 

 

 

Jinak platí:

 

 

 

 

 

Průjezd mýtnicí:

 

 

Jízdní pruhy označené žlutým „T“

Téměř všechny jízdní pruhy jsou označené tímto symbolem „T“. To umožňuje plně automatické použití jednotky Telepass.

 

Žlutý jízdní pruh (bez obsluhy!)


Použití výhradně pro Telepass.


Velmi často je k dispozici jízdní pruh vyhrazený pouze pro vozidla s jednotkou Telepass (žlutý jízdní pruh). Tyto jízdní pruhy začínají zpravidla několik set metrů před mýtnicí a opravňují držitele Telepass objet kolonu vozidel čekajících na manuální platbu mýtného.     

 

Modrý jízdní pruh (bez obsluhy!)

Automat pouze pro kreditní karty

Bílý jízdní pruh (bez obsluhy)


                    Automat pro platbu v hotovosti, kreditní kartou

 

 

Bílý jízdní pruh s obsluhou

Hotovost, kreditní karty

 

 

 

 

 

Dálniční poplatky Itálie 

 

 

 

Za použití cca 6 000 km italských dálnic se vybírá mýtné, prostřednictvím mýtných bran. 

 

Platba kartou Viacard.

 

 

 

Většina dálnic v Itálii je zpoplatněna. Poplatky za průjezd jsou vybírány v mýtných branách a platí pro řidiče osobních vozidel, motocyklů a vozidel nad 3,5 tuny.

V Itálii jsou dva různé mýtné systémy: otevřený a uzavřený.

V případě otevřeného mýtného systému se mýtné platí hned u vjezdové brány, výše mýtného je předem dána.

Častější je uzavřený systém, kde výše poplatku závisí na skutečně ujeté vzdálenosti a kategorii vozidla. Zpoplatněn je i průjezd některých tunelů.

 

 

Platba mýtného v Itálii

 

Mýtné brány jsou označeny jako Alt Stazione. Systém platby se může na jednotlivých dálnicích lišit, většinou si při vjezdu na dálnici vyzvednete u turniketu lístek a platíte při výjezdu nebo na konci placeného úseku.

 

Platba v hotovosti nebo kartou


Hotově lze platit v eurech, přijímány jsou ale i další měny. Akceptována je většina platebních karet. Nejrychlejším způsobem je placení kartou u automatických pokladen označených jako Carte. Pokud se platba z nějakého důvodu nepodaří, je umožněna dodatečná platba. Řidiči je vydán účet, který musí nejpozději do 15 dní zaplatit.

 

Jak na mýtné brány v Itálii?

 

Jak na mýtné brány v Itálii? O obsluhu mýtných bran se už nějakou chvíli nestarají běžní smrtelníci, ale nahradily je poměrně funkční a rychlejší automaty. Automaty, u kterých zůstaly zachovány i trychtýře na drobné jak bývalo zvykem dříve.

 

Příjezd na mýtné brány

Při příjezdu se ve většině případů jízdní pruhy rozmnožují, hledejte symbol peněz a karty. Bude jich tam více než ostatních. Vyhněte se pruhu, který je označený jako Telepass.

 

Po příjezdu k automatu už na vás bude koukat vytisknutý lístek. Nebojte se, neřeší se zde čas, ale ujeté kilometry. Lístek zde tedy není po někom, kdo si ho nevzal! :-) Pokud není lístek vytisknutý, stiskněte na jediné tlačítko na automatu. Po vytažení lístku se s vámi automat rozloučí a otevře se závora.

 

LÍSTEK SI PEČLIVĚ USCHOVEJTE!

 

V případě ztráty budete platit tolik, jako byste jeli plný úsek dálnice.

 

 

 

 

Sjíždění z dálnice

Po příjezdu k mýtu stačí najít opět vhodný pruh. Zase zde bude závora. Po příjezdu stačí vložit lístek, který jste převzali při vjezdu na dálnici.

V tu chvíli se objeví cena na displayi a vysune se trychtýř na drobné a aktivuje se možnost vložit kartu (vlevo). Budete li platit kartou, stačí platební kartu zasunou chipem nahoru a dovnitř, kartu automat jen rychle zasune a vysune. Poté si platební kartu můžete vzít, po chvíli se otevře závora. Pokud chcete účet, je to hned první tlačítko vpravo nahoře. Automat se rozloučí a je hotovo :-).

 

 

 

 

Pokud by bylo něco s kartou špatně, stačí zmáčknout vlevo nahoře na tlačítko. Na této lince se po chvíli ozve podpora, která by měla umět anglicky.

Zde už zbytek dořešíte i lámanou angličtinou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www-klik.jpg

 

 

1