VEGA DRIVERS NAVIGATOR - VEGA - ŠKOLENÍ - 1.NÁVODY - Záznam o překročení hranic od 2/2022
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záznam o překročení hranic od 2/2022

20. 2. 2022

 

 

 

 

 

 

Pokud pojedeme z ojetým vozidlem, tudíž pojedeme na " KARTU "

 

 

je od  2.2.2022 - povinnost zaznamenat překročení státních hranic u vozidel vybavených digitálními tachografy a smart tachografy V1.

 Řidič je povinen od tohoto data zastavit po překročení hranice na nejbližším možném místě a do tachografu zadat symbol země, do které s vozidlem vstoupil. Zadání se provede jako další začátek pracovní doby. V tachografu a na kartě řidiče tak může být za celý pracovní den několik symbolů zemí pro začátek pracovní doby, ale pouze jeden symbol pro její konec.

 

Tato povinnost by měla skončit na konci roku 2025. Poté budou všechny kamiony, které jezdí mezinárodně, vybaveny novým smart tachografem druhé generace.

Ten zemi registruje automaticky pomocí GPS.

 

Vše je přehledně znázorněno ve videu.

 

 

 

 

pozor.jpg

 

 

 

 

Určitě to je další nástroj policie na řidiče. Tak si to ohlídejme, protože tady je příklad:

 

Ve stejný den, kdy vstoupila v platnost nová ustanovení balíčku mobility (2. února 2022), již katalánská policie uložila pokutu řidiči za to, že nezaznamenal do tachografu překročení hranice. Na případ upozornil španělský nákladní portál forotransporteprofesional.es.

Zpravodajský web o silniční dopravě píše, že ví o dvou případech, kdy úřady udělily pokutu za nezaznamenání hraničních přechodů. V jednom případě byla pokuta mimořádně přísná ve srovnání s pokutami za stejné porušení, které padly v Německu (125–250 EUR pro řidiče a 375–750 EUR pro dopravce), Belgii (55 EUR) a Itálii (52–102 EUR).

Řidič dostal tučnou pokutu 1001 eur za to, že po překročení francouzsko-španělských hranic nezadal symbol Španělska do tachografu.

 

 

 

 

 

Digitální tachograf